bannerbarvni

Čistilna akcija


D1030032

Vinska Gora je čudovit kraj, ki leži ob regionalni cesti Celje - Velenje, prepoznaven po cerkvici na skali v pobočju, še posebej lepi v večerni osvetlitvi.
Po obronkih, oziroma po mejah kraja imamo speljano dobro urejeno in vzdrževano planinsko pot , ki ima 14 kontrolnih točk s čudovitimi razgledi. Ena od priključnih poti na to krožno pot pa poteka prav iz prej omenjene regionalne ceste, nanjo se zavije pri obcestni tabli: Partizanski grobovi, med naseljema Črnova in Vinska Gora. Toda joj! Pogled na to cesto ni nič kaj lep, oziroma ni bil lep do sobote, 14. aprila. Na levi in desni si lahko videl le smeti, ki jih brezvestni vozniki odmetavajo iz drvečih vozil.
Člani PD Vinska Gora smo se že pred nekaj leti odločili, da bomo vsaj enkrat letno temeljito očistili pobočje in bregova potoka ob cesti, saj sta narava in kraj sam lepa le, če sta čista.

Preberite več: Čistilna akcija

Kum

kum5

(objavljen v reviji Svet & ljudje - letnik IX, april 2006)

Obetal se je dan, ki ga zlepa oziroma nikoli ne pozabiš! Doživetje zimskega sončnega vzhoda je dogodek, ki naj bi ga doživel vsakdo vsaj enkrat v svojem življenju. Vremenska napoved za naslednji dan je bila res idealna, zato sem se odločil, da bo zame jutri tisti dan! Čeprav bi bilo čudovito opazovati vstajenje novega dne z vrha Triglava, sem zaradi lažjega dostopa izbral sicer tudi Triglav, vendar tistega, ki kraljuje nad Zasavjem - torej Kum!

Preberite več: Kum

Po razgledni poti v Vinski Gori

Vinska gora 09

(objavljen v reviji Svet & ljudje - letnik X, januar 2007)

Vinska Gora - še eden izmed množice manjših slovenskih krajev, ki so malo bolj "oddaljenim" Slovencem pretežno neznani. Ker se tudi meni mnogokrat pripeti, ko ljudem povem, od kod sem doma, da ne vedo, kam bi me umestili, jim rade volje pomagam iz zapletenega položaja. Mogoče se nekaterim malo svita, da bi lahko bil zaradi govorice s Štajerske, pa vendar ... Navajen takih situacij jim hitro priskočim na pomoč in dodam: "Blizu Velenja." Za tiste, ki jim je geografija bolj tuja stvar, dodam še: "... širša okolica Celja."

Preberite več: Po razgledni poti v Vinski Gori