bannerbarvni

Novice

ŽBEVNICA (1014 m) – ĆIĆARIJA (Hrvaška)

 

DATUM IZLETA

Nedelja, 16. 10. 2022, ob 5.00 h izpred Večn. doma v Vinski Gori

ŽBEVNICA (1014 m) – ĆIĆARIJA (Hrvaška)

VODJA IZLETA:

Tomaž KUMER

VRSTA PREVOZA:

kombi

PREDVID. POVRATEK:

v popoldanskih urah

ZAHTEVNOST POTI:

nezahtevna pot

SKUPNA DOLŽINA HOJE:

4-5 ur, odvisno od dogovora

VIŠINSKA RAZLIKA:

510 m

OPREMA:

primerna planinska obutev in oblačila, pohodne palice

POTREBNI DOKUMENTI:

veljavna planinska izk. s plač. članar. za tekoče leto in osebni dok.

MALICA IN PIJAČA:

malica iz nahrbtnika

Dostop do izhodišča:

Iz Vinske Gore se bomo odpeljali v smeri Ljubljane in vse naprej proti Primorski. Pri kraju Kastelec bomo skrenili iz avtoceste, se v nadaljevanju usmerili proti Sočergi, prestopili državno mejo in v mestu Buzet skrenili proti manjšemu zaselku z imenom Slum. Tukaj bomo tudi začeli naš zanimiv pohod.

Opis poti:

Iz Sluma se bomo podali na vzhod po krožni poti in šli preko borovih gozdov ter travnikov do našega prvega naselja Klenovšćak, ki ga bomo obiskali med potjo. Nato bomo del poti nadaljevali proti severu in kraju Trstenik, a vanj ne bomo vstopili, saj bomo malo pred njim zavili ostro na zahod, ter se po razgibanem , a nenapornem terenu povzpeli do vrha Žbevnice. Zgornji del vrha je prostran travnik s čudovitimi razgledi na Ćićarijo, Učko in celoten istrski polotok. Ob dobri vidljivosti pa je moč uzreti tudi slovenske Alpe in Dolomite v Italiji. V nadaljevanju se bomo spustili na južno stran, se spotoma ustavili še v planinskem domu Žbevnica (851 m), kjer si bomo v prijetnem okolju odpočili in se okrepčali. V zaključnem delu sledi samo še spust v smeri juga, kjer bomo zaobšli vzhodni del vasi Brest, ter se skozi simpatičen borov gozd vrnili vse do Sluma, kjer smo našo pot tudi začeli. V Slovenijo se bomo vračali po drugi poti in sicer po severni strani Žbevnice, natančneje preko mejnega prehoda Podgorje/Jelovice. Po želji in dogovoru se bomo med potjo ustavili še v konobi Lovac…

Opis gore:

Žbevnica je izrazit hrib na zahodnem delu Ćićarije in tudi najbolj zahodni hrvaški tisočak. Najvišjo točko na vršnem grebenu označuje kamniti kup. Na pobočju pod vrhom je repetitor, do katerega vodi makadamska cesta, ki pa ne kvari lepote vrha, ker je od njega oddaljen 30 minut hoje. Južna stran Žbevnice je strma in gozdnata. Nad vasjo Brest, približno 35 minut hoje pod vrhom, stoji planinska koča Žbevnica. Gre za zidano hišo HPD Planik iz Umaga, katere člani jo odpirajo po najavi. Pred hišo so na pobočju številne klopi za počitek, v bližnjem gozdu pa izvir, ki poleti presahne.

Podrobne informacije pri vodji izleta.

PRISP. UDEL:. prijava do četrtka, 13. 10. 2022, zvečer

Prispevek za prevoz po dogovoru.

PRIJAVA IN INF.:

Tomaž KUMER, 031-239-693

OPOZORILO !

Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika ter izbor ture
prilagoditi svojim zdravstvenim in telesnim sposobnostim!
V primeru slabe vremenske napovedi je pohod prestavljen na drug termin.

 

Koledar

Last month December 2023 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

PZS-Znak120let PZS-levo-barvni572 (1)


 ucni poligon01