bannerbarvni

Zgodovina

1981 1982 1983 1984 1985 1989 1990 1992 1996 2005 2006 2007

LETO 1981

je bila ustanovljena Planinska sekcija pri TVD Partizan Vinska Gora. Na začetku so se našli srčni mladi ljudje, ki so ljubili naravo in planine. Svoj krog med mladimi so širili in kasneje vanj pritegnili tudi starejše. Iz tega je nastala potreba, da Planinska sekcija odpre pot okoli Krajevne skupnosti Vinska Gora.
Od ustanovitve sekcije naprej je vsako leto v maju bil organiziran pohod na Paški Kozjak. Tradicionalen pohod je kasneje prešel pod okrilje organizatorjev Društva upokojencev Vinska Gora.

LETO 1982

so planinski zanesenjaki pripravili planinsko pot okrog Vinske Gore.

LETO 1983

je Planinska sekcija izdala priročni vodnik in v mesecu avgustu je bila uradno odprta planinska pot 'PO POTEH VINSKE GORE'.

LETO 1984

V 11. številki. Planinskega vestnika Božo Jordan pod naslovom 'Vinska Gora' natančno popisuje pot okrog Vinske Gore in še dlje. Najprej pohvali vodnik Po poteh Vinske Gore in kasneje tudi samo pot. Z njegovim natančnim opisom izvemo tudi marsikaj iz zgodovine našega kraja.

LETO 1985

V oktobru v Savinjskem občanu pot 'Po poteh Vinske Gore' zavzeto opisuje Franc Ježovnik, dober poznavalec kraja in velik ljubitelj planin.

LETO 1989

je bil organiziran prvi pohod na RAMŠAKOV VRH. Od takrat je organiziran vsako prvo nedeljo v mesecu februarju.

LETO 1990

natančneje 15. 6., je bilo iz Planinske sekcije TVD Partizan ustanovljeno PLANINSKO DRUŠTVO VINSKA GORA. Predsednik iniciativnega odbora je bil Miran LESJAK, ki je bil tudi njegov prvi predsednik. Na koncu razprav so predvajali film, ki so ga posneli pri delu planinske poti, zimskem pohodu na Ramšakov vrh in pohodu na Sedmera jezera.

Naslednje leto je društvo že imelo preko sto članov.

Kasneje je iz sredstev, ki so jih pridni planinci pridobili s svojim delom, bil nabavljen kombi za zadovoljevanje prevozov na planinske ture.

LETO 1992

20. 9. je bilo na Tuševem, kjer so gradili veliko poslopje, srečanje vaščanov in planincev. Ob zvokih ansambla Simona Legnarja so se prisotni pomerili v šaljivih igrah in se zavrteli na plesišču. O tem piše v Planinskem vestniku (št. 12/92) Božo Jordan, dober poznavalec planinstva.

LETO 1996

9. 3. je v kroniki zapisan s črnimi črkami. Med vožnjo na zimski pohod na Snežnik je bila v Latkovi Vasi huda prometna nesreča, v kateri je poleg voznika, ki je nesrečo povzročil, na kraju umrl Milan USAR, mesec dni zatem pa še za posledicami nesreče Alojz ŠTRAVS. Poleg njiju so se v kombiju nahajali še Alojz VIHER, Rudi ŠTRAVS ter Franc in Marija LESJAK. Ostali so (razen enega) bili hudo telesno poškodovani in so jim ostale trajne posledice. Nov kombi je bil popolnoma uničen, v njem pa so se (razen predsednika) nahajali ključni člani upravnega odbora. Zaradi šoka, ki ga je društvo takrat doživelo, je njegovo delo za eno leto zamrlo.

LETO 2005

V oktobru izveden prvih pohod 'Mesečnikov', ki se odvija vsak petek, ki je najbližji 'polni luni'. Start je na parkirišču pod cerkvijo Sv. Janeza Krstnika v Vinski Gori, od koder se pohodniki podajo peš, opremljeni z naglavnimi lučkami preko Gonžarjeve peči do Tuševega.

LETO 2006

3. 3.: Občni zbor društva z razrešitvijo starega in izvolitvijo novega upravnega odbora. Bivšega predsednika Damjana KONČNIKA je nadomestil Tomaž KUMER, vlogo podpredsednika sta si izmenjala odhajajoči Vinko MIHELAK in Nada ŠTRAVS, na mestu tajnika pa je ostala Marija LESJAK in na mestu blagajnika Metka CVIKL.

11. 3.: Orientacijsko tekmovanje v organizaciji Planinskega društva Vinska Gora. Uspešna izvedba in objavljen članek o tem v tedniku Naš čas dne 15. 3. 06 v rubriki 'Po hribih in dolinah'. Članek je napisala Nada Štravs.

14. 10.: Tomaž KUMER je postavil zadnji steber s smerokazom pod Temnjakom, s čimer je krožna pot 'PO POTEH VINSKE GORE' dokončno opremljena z njimi. (Glej Kroniko markacistov!)

Izdelava zelo lepih čestitk za prehojeno pot 'Po poteh Vinske Gore'. Oblikovala jih je Ana Marija KODRIN. 

Oktober: Po dolgem! času spet rekordno število članov , in sicer 103. Največ zaslug za tolikšen dvig članstva ima predsednik Tomaž KUMER.

25. 11.: V Krstnikovem domu pri cerkvi v Vinski Gori predavanje vrhunskega alpinista Vikija GROŠLJA '10 x 8.000 m'. Udeležilo se ga je ogromno število ljudi (polna dvorana z dodatnimi sedeži). 

Na njem smo mu podelili častno članstvo v društvu skupaj z dvema izkaznicama ťPo poteh Vinske GoreŤ in knjigo o Vinski Gori. Obljubil je, da jo bo prehodil.

Člani upravnega odbora so se zelo potrudili glede pogostitve in propagande! Iz Dobrne in Velenja (krožka UNI 3) so planinci prišli peš.

Po predavanju je sledilo množično prijetno druženje v spodnji dvorani doma in klepet s predavateljem. Na prodaj so bili tudi novi stenski koledarji PZS za leto 2007 (s štirimi fotografijami Tomaža KUMRA), katere je Viki GROŠELJ neumorno podpisoval in jim s tem dajal še večjo vrednost.

Z razumevanjem do planinske dejavnosti se je zelo izkazal tudi župnik Tone KRAŠOVEC, ki je gostoljubno odstopil dvorano za izredno uspel dogodek! S tem se je zelo razširila promocija kraja, saj tako lepe dvorane v čudovitem okolju večina - tudi bližnjih prebivalcev - še ni poznala!

Viki GROŠELJ je obljubil, da bodo tovrstna predavanja v novembru postala tradicionalna!

26. 11.: Izvedena dokončna ureditev pisarne, ki ima res popolnoma novo, urejeno in zgledno podobo! Krajevna skupnost Vinska Gora nam jo daje v brezplačno uporabo.

LETO 2007

21. 1.: V Vinski Gori smo pokopali Rudija ŠTRAVS, prvega blagajnika PD Vinska Gora in ponesrečenca planincev leta 1996 v Latkovi Vasi. Pospremili smo ga planinci starejše in novejše generacije.

3. 2.: Izveden je bil občni zbor društva. Na njem sta predsednik Savinjskega meddruštvenega odbora Jože KODRE in predsednik Planinskega društva Vinska Gora Tomaž KUMER prizadevnim članom društva podelila zaslužena priznanja. Priznanja so prejeli (po abecednem vrstnem redu):

Pismeno pohvalo PZS:
- Metka CVIKL in
- Damjan KONČNIK.

Bronasti častni znak PZS:
- Jože GRIL,
- Vinko MIHELAK,
- Marija LESJAK,
- Nada ŠTRAVS,
- Jože ŠVAJGEL,
- Janez VANOVŠEK in
- Alojz VIHER.

Priznanje Alojza Knafelca sta prejela markacista
- Tomaž KUMER in
- Marija LESJAK.


Pripravila: Marija Lesjak

Koledar

Last month December 2023 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

PZS-Znak120let PZS-levo-barvni572 (1)


 ucni poligon01