bannerbarvni

Novice

RTV SLOVENIJA VABI NA OGLED ODDAJNIKA KUM

Ob 90-letnici delovanja oddajnikov in zvez, kolikor jih ima tudi Radio Slovenija in 60-letnici Televizije Slovenija, RTV Slovenija vabi na dan odprtih vrat oddajnikaKum, ki bo v nedeljo, 2. septembra 2018, med 8. in 14. uro.

Sodelavci enote Oddajniki in zveze, ki dnevno skrbi za nemoteno delovanje vseh naprav, ki omogočajo neprekinjeno oddajanje signala radijskih in televizijskih programov, bodo na vodenih ogledih predstavili delovanje oddajnika in povedali, kako se je delo na področju oddajnikov in zvez zaradi napredka tehnologije in tehnike ter razvoja informatike, spremenilo skozi leta. Seznanili vas bodo tudi z možnostjo sprejema digitalnega radijskega signala DAB+. 

Vabljeni!

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

3. Kum 1

Planinski izlet v Avstrijo (visoke ture) Ankogel 3252m

ANKOGEL 3252m

Mt.Coglians (2780m) - Monte Peralba (2694m) Karnijske alpe

PD VINSKA GORA – PD VELENJE (sekcija KP)

ORGANIZIRA DVODNEVNI POHOD NA

Mt.Coglians (2780m) - Monte Peralba (2694m) Karnijske alpe

v soboto in nedeljo 4. - 5. avgust 2018

 

Odhod: 4.8.2018

  • Ob 4.00 uri avtobusna postaja Velenje
  • Ob 4:20 uri izpred večnamenskega doma v Vinski Gori

Povratek: 5.8.2018 v večernih urah

OPIS POTI – OSNOVNE INFORMACIJE:

Prvi dan:

Iz Velenje preko Kranjske Gore-Trbiža-Videm-Tolmezzo-Villa Santina-Cima Sappada V kraju Forni Avoltri pa zavijemo desno do parkirišča koče Tolazzi.Od parkirišča pri koči Tolazzi nadaljujemo po cesti za oznakami Rifugio Marinelli. Po krajšem vzponu pridemo do križišča, kjer se levo odcepi pot proti koči Lambertenghi-Romanin. Mi nadaljujemo po gorski cesti, nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto in nadaljujemo po kolovozu, ki kmalu preide v stezo. Sledi vzpon skozi gozd ob potoku Morareto, nato pa se ponovno priključimo gorski cesti, ki ji sledimo vse do Casera Morareet, kjer je tudi označeno razpotje. Tu zapustimo gorsko cesto in se usmerimo desno (proti vzhodu) in se pričnemo vzpenjati po travnatih pobočjih z lepim razgledom na bližnje vrhove. Pot nato zavije rahlo v levo in sledi še nekoli strmejši vzpon proti koči Marinelli. V tej koči bomo prespali zato bomo tu pustili odvečno prtljago.Pri koči se usmerimo za oznakami Monte Coglians in se pričnemo vzpenjati čez strme travnike. Pot nato zavije nekoliko v levo, kjer pridemo po kratkem nekoliko izpostavljenem grebenu v povsem nov svet. Mogočna pobočja poraščena s travo skoraj v trenutku zamenja gola skala. Ob prečenju pobočij pod Cogliansom pridemo ponovno do križišča, kjer se usmerimo levo (pot 143), desna pot (143a) pelje na Pilastro del Coglians (2750m). Sprva še prečimo pobočja pod Cogliansom, nato pa pot zavije nekoliko v desno in z leve strani se nam priključi pot od jezera Wolayer See. Tu se pričnemo vzpenjati po nekoliko drsečem melišču, ki postane v zgornjem delu že precej strm. V zadnjem delu pot zavije v levo in sledi še strm vzpon z nekaj lažjega plezanja proti zelo razglednem vrhu. Vrnili se bomo po isti poti do koče na zaslužen počitek.

Drugi dan:

Po zajtrku se spustimo v dolino oz. do koče Tolazzi, kjer nas čaka prevozno sredstvo. Po kratkem počitku se bomo odpeljali do naše naslednje destinacije (cca. 0,5h) izvira reke Pijave. Od koče bomo šli proti zahodu za oznakami “Monte Peralba. Široka pot nas bo sprva vodila po travnatem terenu ob redkem gozdu, nato pa zavila desno v gozd kjer se bo pričelo rahlo vzpenjati po ozki stezi v smeri proti severozahodu. V nadaljevanju se pot prične vse strmeje vzpenjati in nas pripelje na severno stran glavnega grebena. Pot tu zavije v desno in se še nekajkrat vzpne skozi redko ruševje. Na nekaj mestih je pobočje zelo strmo zato je pri vzponu potrebno tudi nekaj previdnosti. Pot nas nato pripelje iz ruševja in se prične vzpenjati ob grebenu po nekoliko gruščnati poti proti vzhodu. V zadnjem delu pot zavije v desno in sledi še kratek nekoliko strmejši vzpon do vrha. Vrnemo se po isti poti do koče.

Kdor bo preveč utrujen bo lahko ostal pri koči Sorgenti del Piave ali se sprehodil po prelepi planini. Ali pa obstaja še druga možnost da se obišče kočo Rifugio Calvi . (slaba ura hoje)

TEHNIČNA ZAHTEVNOST

1. dan: zahtevna označena pot

  • hoje do vrha Mt. Coglians - 4:5h
  • povratek do koče - 2h

2. dan:  delno zahtevna označena pot

  • povratek do prevoza - 1:5h
  • hoje do vrha - 3h
  • povratek do prevoza - 2h

STROŠEK POHODA:     

cca. 27 eur  V ceno je vključen prevoz in cestnina

Nočitev - 12 eur plus večerja 8-12 eur

Polpenzion - 45 eur

OPREMA:

Čelada, pohodne palice, primerna obutev in oblačila za visokogorje, zaščita proti soncu, osebni dokumenti ter planinska izkaznica z znamkico 2018

HRANA IN PIJAČA:

Iz nahrbtnika in v kočah

VODSTVO IZLETA:

Pohod vodi: Tomaž Kralj (registrirani vodnik PZS)

PRIJAVE:

Tomaž Kralj (041-978-595) do četrtka 2.8.2018 oz. do zasedbe prevoza (kombi ali avtobus). Na izlet se lahko prijavijo samo člani PZS.

S prijavo na izlet udeleženec potrjuje, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje psiho – fizične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnikov!

PLANINSKI POZDRAV!

Koledar

Last month December 2023 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

PZS-Znak120let PZS-levo-barvni572 (1)


 ucni poligon01